Hlavným poslaním a cieľom združenia je podpora cestovného ruchu a turizmu v regiónoch Slovenskej republiky na princípoch partnerstva, zabezpečovanie regionálneho rozvoja, ochrana záujmov členov združenia a vytváranie podmienok pre rozvoj cestovného ruchu. Združenie bude realizovať svoje aktivity v súlade s požiadavkami na trvalo udržateľný rozvoj, ochranu prírody a krajiny, podporu a rozvoj ľudových tradícií, kultúrnych a historických hodnôt regiónu a prvkov originality regiónu.

Predmet činnosti:

1. oživenie kultúrno-historických, folklórnych a remeselníckych tradícií v regióne, rozvoj vinohradníctva a vinárstva a ich spojenia s cestovným ruchom a ďalšími aktivitami, ktoré prispievajú k všestrannému rozvoju regiónu, budovať spoločné produkty cestovného ruchu, podpora vzniku prevádzok využívajúcich regionálny potenciál, výrobu a distribúciu regionálnych produktov, rozvoj multifunkčného poľnohospodárstva a oživenie tradičných remeselných zručností v spojení s turistickými aktivitami,
  2. poskytovanie pomoci pri spracovaní a vypracovanie programov rozvoja a rozvojových štúdií a stratégií obcí, regiónov, mikroregiónov, klastrov, spolkov a združení, tvorba štúdií, koncepcií a analýz v oblasti regionálneho rozvoja a agroturistiky, trvalo udržateľného rozvoja vidieckych oblastí a alternatívneho poľnohospodárstva, regionálneho rozvoja, zamestnanosti, životného prostredia a cestovného ruchu,
  3. zabezpečovanie spoločnej propagácie a marketingu, ako aj aktívnej účasti na veľtrhoch a výstavách, organizovanie výstav, súťaží, kultúrnych a spoločenských podujatí v súvislosti s propagáciou regiónu a cestovného ruchu,
  4. zabezpečovanie, spracovávanie a realizácia programov, plánov a projektov regionálneho rozvoja, poradenstva pri tvorbe, implementácii, monitoringu rozvojových projektov a získavaní zahraničného a domáceho kapitálu a kapitálu z fondov EU, zabezpečovanie externého manažmentu a vyúčtovania projektov z fondov EU a národných zdrojov, organizovanie odbornej školiacej činnosti najmä v oblasti regionálneho rozvoja, cestovného ruchu, gastronómie a podnikania na vidieku,
  5. vytváranie regionálnych informačných systémov a databáz, vrátane činnosti informačnej kancelárie, činnosť turisticko-informačného centra, prieskumy a analýzy v spojení s cieľom činnosti,
  6. propagovať región s cieľom budovania a rozvoja infraštruktúry cestovného ruchu pre verejný a súkromný sektor, aktivovanie ďalších subjektov, prepojenie podnikateľov k účasti na projektoch rozvoja cestovného ruchu, napomáhať vytváraniu profesionálnych spolkov a verejno-súkromných partnerstiev v regiónoch, oblastných a krajských organizácií cestovného ruchu,
  7. organizovanie a poskytovanie vzdelávania, poradenstva a metodickej pomoci v cestovnom ruchu, vinohradníctve, vinárstve, tradičnej gastronómii, marketingu, informačných a komunikačných technológiách, environmentalistike a regionálnom rozvoji, ako aj v ďalších oblastiach, zabezpečenie prípravy a realizácie vzdelávacích projektov,
  8. podpora budovania imidžu regiónu, regionálnej identity a podpora pozitívneho vzťahu obyvateľstva a inštitúcií k regiónu, spracovanie marketingovej koncepcie na úrovni území a regiónov, tvorba a budovanie marketingovej značky, propagácia a marketing služieb cestovného ruchu, gastronómie a trvalo udržateľného rozvoja vidieckych oblastí,
  9. koordinácia propagácie regiónu, jeho subjektov a produktov, ako aj jeho duchovných kvalít, hodnôt a prírodných podmienok pre rozvoj cestovného ruchu, tvorba a realizácia reklamnej a marketingovej propagácie, organizácia destinačného manažmentu a marketingu,
  10. podpora a tvorba projektov zvyšujúcich konkurencieschopnosť vidieckych sídiel, projektov zvyšujúcich atraktivitu obcí, regiónov, zachovanie tradičných hodnôt a identity, nadväzovanie kontaktov s podobnými zahraničnými aktivitami v rámci Európy s cieľom zapojenia sa do aktivít medzinárodného cestovného ruchu, získavania know-how a skúseností a implementácia takýchto inovácii v rámci regiónu,
  11. poskytovanie konzultačných, poradenských, sprostredkovateľských, informačných a propagačných služieb, spolupráca pri tvorbe a implementovaní certifikácie poskytovaných služieb podľa osobitných pravidiel, vypracovanie a zavádzanie spoločného systému udeľovania „Znaku kvality“,
  12. príprava, realizácia, financovanie, monitorovanie a vyhodnocovanie rozvojových programov, plánov a projektov na úrovni čo najbližšie k občanovi, poskytovanie vzdelávania smerujúceho k rozvoju ľudských zdrojov, k výchove k trvale udržateľnému rozvoju a k získaniu zručností v podnikaní na vidieku, pomoc a podpora rozvoju občianskych iniciatív a komunitných projektov,
  13. koordinovať spoločný postup v legislatívnych úpravách v oblasti cestovného ruchu alebo s vplyvom na cestovný ruch, podporovať vznik a rozvoj podnikania v oblasti cestovného ruchu, agroturistiky, lesného a vodného hospodárstva a rozvoja vidieka,
  14. združenie je oprávnené uzatvárať zmluvy o spolupráci s rôznymi štátnymi inštitúciami, združeniami občanov a právnických osôb, obchodnými komorami, podnikateľskými subjektmi a inými domácimi i zahraničnými fyzickými a právnickými osobami za účelom dosiahnutia obojstranného prospechu,
  15. združenie pripravuje a vydáva rôzne propagačné a výchovno-vzdelávacie materiály a publikácie, regionálne noviny, video prezentácie a pod., zabezpečuje prekladateľskú a tlmočnícku činnosť,
  16. združenie vykonáva vlastnú hospodársku činnosť v zmysle predmetu činnosti združenia.